Épületek zajvédelme, az üveg hangszigetelő képességének fokozásával .

" />

Üvegtermékek gyártása és forgalmazása

glass

Hangszigetelés

Épületek zajvédelme, az üveg hangszigetelő képességének fokozásával .

A hőszigetelő üvegszerkezet hangszigetelő képessége fontos szempont lehet nagyforgalmú utak, üzemek környezetében épült házak, irodák esetén.
Minél magasabb a szerkezet léghanggátlási értéke ( Rw, mérétegysége: dB ) annál nagyobb mértékben szűri meg a zajhatásokat. A hangszigetelő képesség fokozható, melynek eszközei az alábbiak lehetnek :

  • Üvegvastagság növelés
  • Asszimetrikus felépítés
  • Speciális hanggátló flóliával laminált üvegek
  • Vastagabb légrés
  • Kripton gáztöltés

 

Amennyiben a nyílászáró cseréjének célja a hangszigetelés fokozása, abban az esetben 5-8 decibel javulás az, ami beltéren is határozottan érzékelhető, viszont ekkora mértékű javuláshoz az üvegszerkezet összvastagságát szinte minden esetben növelni kell.
Néhány példa a hangerősség érzékeltetéséhez : normális rádió hangerősség : kb 40 dB, telefoncsörgés : kb. 70 dB, légkalapács zaja kb. 100 dB.

Üvegvastagság növelés
A hőszigetelő üvegszerkezetet alkotó üveglapok vastagságának növelésével hatékonyan csillapíthatjuk a rezgéseket. A „ normál „
4-16-4 szigetelő üveg hanggátlása Rw=32 dB. Ugyanez az érték az üvegszerkezet összvastagságát nem módosítva 6-14-4 összetétel esetében Rw=36 dB –re javítható.

Asszimetrikus felépítés
Egymástól eltérő vastagságú üvegrétegek alkalmazásával is fokozható a hangszigetelés, mivel a különböző vastagságú üveglapok esetén más–más frekvenciatartományban alakul ki rezonancia. Minél nagyobb a rétegek közti vastagságkülönbség annál nagyobb mérétkű javulás érhető el.

Laminált üvegek speciális hanggátló fóliával
Ragasztott üvegek esetén az üvegközti fólia rugalmassága csökkenti az üveglapok rezonanciáját. Az SC ( Sound Control ) illetve SR ( Sound Reduction) elnevezésű fóliák a biztonségtechnika mellett jelentősen javítják az üvegszerkezet hanggátlását..A speciális hanggátló fóliával készülő ragasztott üveg az egyik leghatékonyabb módja a hangszigetelő képesség javításának.

Vastagabb légrés
A hangszigetelést figyelembe véve a légrés feladata a külső üveglap rezgéseinek csillapítása, mielőtt a rezgés hullámai elérik a belső üvegtáblát.
Azonban a légrés méretét nem célszerű 20 mm fölé növelni, ugyanis ebben az esetben már romlik az üvegszerkezet hőszigetelő képessége.

Kripton gáztöltés
A légrés feltöltése kripton gázzal tovább javítja a szigetelő üveg hang-
Illetve hőszigetelését is azonban rendkívül drága, így hazánkban igen ritkán alkalmazzák.

Az üvegszerkezetek hangszigetelő képességét leghatékonyabban javítani az eddig felsorolt szerkezeti tényezők (lehetőség szerinti) együttes alkalmazásával lehet, kivételes esetben akár Rw=50 dB fölé.

Ajánlatot kérek