Hőszigetelő üvegek biztonsági funkciókkal :Edzett, ragasztott-biztonsági (laminált) üvegek.

" />

Üvegtermékek gyártása és forgalmazása

glass

Biztonságtechnika

Hőszigetelő üvegek biztonsági funkciókkal :Edzett, ragasztott-biztonsági (laminált) üvegek.

Az üvegfelületek fokozatos növekedésével előtérbe kerülhetnek olyan biztonsági funkciók, melyek nem tartoznak az üveg alapfunkcióihoz. A biztonsági üvegek alapvetően két fő célt szolgálhatnak :

  • Amennyiben az üvegezés célja az átdobás, betörés vagy szélsőséges esetekben a robbanásvédelem abban az esetbe ragasztott biztonsági üvegeket alkalmazhatunk.
  • Amennyiben az üveg jellegéből adódó sérüléseket kívánjuk megakadályozni, az üvegszerkezetet fizikai behatásokkal szemben ellenállóbá tenni abban az esetben edzett üvegeket célszerű alkalmazni.

 

Edzett üveg

A float üveg tartóssága normál körülmények között kitűnő, de mechanikai szilárdsága korlátozott. Abban az esetben ha a nomál üvegétől nagyobb ellenállóságra van szükség az üveget hőkezelésnek kell alávetni.
A termikusan edzett üveg kinézetében közel azonos, azonban körülbelül négyszer erősebb, mint az ugyanolyan vastagságú normal float üveg. Gyártása során a méretre vágott üveglapot lágyulási pontja ( 600 Celsius-fok ) fölé hevítik, majd gyorsan lehűtik, növelve ezzel szilárdságát, ezután azonban további megmunkálása nem lehetséges. Törése esetén viszonylag apró darabokra hullik, csökkentve ezzel a komoly sérülések veszélyét. Gyakran “biztonsági üvegként” is emlegetik, mivel teljesíti az iylen tipusú üvegekre vonatkozó követelményeket.
Mivel az alapüvegek ( float illetve egyes bevonatos üvegek ) nagy része edzhető, valamint edzés után laminálhatóak, ezért hőszigetelő üvegszerkezetek esetében viszonylag széles körben alkalmazhatóak, kettő illetve három-rétegű üvegezésnél egyaránt, viszont a különböző fizikai tulajdonságok miatt célszerű a szerkezet mindegyik üveglapját hőkezelni.
Edzett üvegszerkezet esetén tehát megvalósítható 1,0 W/m2K , három réteg esetén a 0,5 W/m2K Ug-érték is.
Egy rétegű üvegezésnél gyakran alkalmazzák beltéri térelválasztók, üvegajtók, zuhanyfülkék esetében hőszigetelő üvegszerkezetekben hazánkban kLaminált üvegevésbé elterjedt.

A ragasztott biztonsági ( laminált ) üveg

A ragasztott üveg kettő vagy több véglegesen egymáshoz ragasztott üveglapból áll, amelyeket tisztításukat követően egy vagy több polivinil-butirál ( PVB ) köztes fóliával hő  és nyomás alkalmazásával ragasztanak egymáshoz. Az emelt hőmérséklet és nyomás hatására a fólia beépül az üveg felületébe, víztisztává válik, így elválaszthatatlan egységet képez. A laminált vagy rövidítve VSG üveg eltörhet, ebben az esetben azonban a köztes fólia továbbra is egyben tartja azt, a szilánkok nagyrésze a fóliához tapad, csökkentve így a sérülés veszélyét. Fontos megjegyezni, hogy a laminált üveg stabilitása kisebb, mint az ugyanolyan vastagságú síküvegé.

 

Ragasztott-üveg megnevezések értelmezése

 
Megnevezés Összetétel rétegfelépítése Vastagság
VSG 3.3.1 3 mm üveg+1 réteg fólia (0,38 mm)+3 mm üveg 6,38 mm
VSG 3.3.1 Low-e 3 mm üveg+1 réteg fólia (0,38 mm)+3 mm Low-e üveg 6,38 mm
VSG 4.4.2 Low-e 4 mm üveg+2 réteg fólia (0,76 mm)+4 mm Low-e üveg 8,76 mm
VSG 4.4.4 4 mm üveg+4 réteg fólia (1,52 mm)+4 mm üveg 9,52 mm

 

Mivel ezzel az eljárással sokféle üvegtípus ( float, parsol, edzett ), különböző üvegvastagságok, illetve többféle típusú (matt, hanggátló) és vastagságú köztesfólia is kombinálható, ezért egyetlen laminált üvegtáblán sok kedvező tulajdonság ötvözhető.

A szigetelőüvegeknél alkalmazott laminált üvegek (3.3.1 , 4.4.1) lágyfém bevonatos változata is rendelkezésre áll, így amennyiben a biztonság alapkövetelmény, ezen üvegtípusok alkalmazásával is kiváló hőszigetelő képesség érhető el. A leggyakrabban használt ragasztott üveg a 3.3.1 float illetve ennek bevonatos / 3.3.1 low-e / változatának együttes alkalmazása azonban - a kellő hőszigetelés megőrzése érdekében - az üvegszerkezet-vastagság növelését teszi szükségessé .

Alkalmazási területei : kültéri üvegezés, tetőablakok esetén illetve azokon a helyeken, ahol a véletlen külső behatás kockázata fennáll ( pl.: iskolák bejárata)

Alapvetően négy kategóriába sorolhatók :

  • "A"-kategória : átdobásgátló
  • "B"-kategória : betörésbiztos
  • "C"-kategória : golyóálló
  • "D"-kategória : robbanásbiztos üvegek
Ajánlatot kérek