A lehető legnagyobb mértékű fényáteresztés mellett a naphő épületen kívül tartása : Anyagában színezett, reflexiós, SunGuard és multifunkciós üvegek.

" />

Üvegtermékek gyártása és forgalmazása

glass

Napvédelem

A lehető legnagyobb mértékű fényáteresztés mellett a naphő épületen kívül tartása : Anyagában színezett, reflexiós, SunGuard és multifunkciós üvegek.

Az egyre növekvő homlokzati felületek következtében a fokozott hővédelemmel mellett egyre nagyobb a szerephez jut az épület belső tereinek védelme a túlzott felmelegedéssel szemben. (üvegház-hatás)
A napvédő üvegszerkezetek célja a napenergia nagymértékű elnyelése vagy visszaverése a kültér felé, így akadályozva meg annak túlzott beáramlását. A napenergia átáramlás jellemzője az ún. "g" (összenergia átbocsátás) - érték / bővebben a lap alján /

A beltér túlzott felmelegdésének elkerülése érdekében az alábbi üvegtipusok állnak rendelkezésünkre :

  • Anyagában színezett ( abszorpciós ) üvegek
  • Keménybevonatos – reflexiós – üvegek
  • Félkemény bevonatos napvédő üvegek
  • Multifunkciós bevonattal ellátott üvegek


Anyagában színezett ( abszorpciós ) üveg

Az anyagában színezett üveg tulajdonképpen színes float üveg, melynek színét a gyártási folyamat során hozzáadott fém oxidokkal érik el. Jellemző árnyalatai : bronz, szürke, zöld, melyek áranyalatát nagymértékben befolyásolja az üveg vastagsága. Gyakran esztétikai szempontok miatt alkalmazzák.
Fontos megjegyezni, hogy ezen üvegtípus szigetelőüvegben történő alkalmazása esetén a megfelelő hőszigetelés érdekében célszerű a Low-E bevonatos üvegekkel együtt alkalmazni. Hátránya, hogy a látható fény áteresztését ( LT %)* jelentősen korlátozza.(Parsol, Planibel - üvegek )

Keménybevonatos – reflexiós – üvegek

Ezen üvegek pirolitikus bevonattal rendelkező üvegek, mely bevonatot az alapüveg gyártása során hordanak fel annak felületére, ami ezáltal egy időjárásálló, tükröződő felületet képez.
Ez a tükröződő felület szolgál a nap hősugárzásának épületen kívül tartására ( visszaverődik ), ezzel együtt azonban a  fényáteresztő képesség is jelentősen csökkenhet.
Hőszigetelő üvegszerkeztben azonban az anyagában színezett üvegekhez hasonlóan ezek az üvegtípusok sem biztosítanak kellő ( Ug=1.0 w/m2K) hőszigetelést, így szintén Low-e bevonatos üvegekkel együtt alkalmazandók. ( Stopsol - üvegek)

Félkemény bevonatos ( solar ) napvédő üvegek

Korábban az épületekbe bejutó napenergia mennyiség csökkentésére csak anyagában színezett és/vagy reflexiós üvegeket használtak. A napvédő bevonatok kifejlesztésével azonban lehetőség nyílt a megfelelő napvédelem mellett viszonylag nagyobb fényáteresztő képesség biztosítására. A parsol valamint stopsol üvegekhez képest közel azonos napvédelem mellett jelentősen nagyobb fényáteresztő képességgel birnak.

A bevonat a Low-E típusú bevonathoz hasonló azonban attól ellenálóbb, keményebb bevonat. Szigetelőüvegben alkalmazva a " solar " üveg félkemény-bevonata a kültér felé néző üvegréteg légrés felőli oldalán helyezkedik el.
Előnye a napvédelem mellett a nagy fényáteresztő képesség, azonban szigetelőüveg esetén ezen üvegtípusok is low-e bevonatos üveggel együtt alkamazandók.( SunGuard Solar termékcsalád.)

Multifunkciós bevonattal rendelkező üvegek

Az eddigiekben ismertett napvédő üvegszerkezetek a napvédelem terén megfelelőnek bizonyulhatnak, azonban hőszigetelési szempontból mindenképpen szükséges ezeket alacsony emissziós bevonatokkal együttesen alkalmazni.
Ennek kiküszöbölésére születtek az ún. multifunkciós bevonatok, melyek egy üvegrétegben ötvözik a modern üvegszerkezetekkel szemben támasztott elvárásokat. Ezen nagy teljesítőképességű bevonatok a kellő fényáteresztés és napvédelem mellett kellő hőszigetelést is biztosítanak, melynek következtében a klimatizálási és világítási költségek csökkenthetők, azonban a téli időszakban szükséges hőszigetelés is biztosított.
Ezen bevonatos üvegek alkalmazásával tehát kétrétegű hőszigetelő üvegek esetében Low-e bevonatok alkalmazása nélkül is megfelelően alacsony hőátbocsátási tényező érhető el. A climaguard üvegekkel ellentétben azonban multifunkciós  üvegeknék a bevonat mindig a külső üveg légrés felőli oldalára kell kerüljön.
( ClimaGuard Solar illetve SunGuard HP - HS termékcsalád )

Az említett üvegtípusok paramétereit kétrétegű hőszigetelő-üveg esetén az alábbi táblázat foglalja magába:

Üveg típusa Összetétel Ug (W/m2K) g (%) LT (%)
Normál 1.0 üveg Float 4 -16+Ar- Low-e 4 1,0 62 80
Anyagában színezett Bronz Parsol 4 -16+Ar- Float 4 2,9 60 56
Anyagában színezett Szürke Parsol 4 -16+Ar- Low-e 4 1,0 43 49
Reflexiós Szürke Stopsol 4 -16+Ar- Low-e 4 1,0 32 24
Félkemény bevonat SunG. Solar L-B 52-16+Ar-Low-e 4 1,0 36 46
Multifunkciós ClimaGuard Solar 4 -16+Ar- Float 4 1,0 42 67
Multifunkciós SunG. HS S.neutral 51-16+Ar-Float 4 1,1 28 51

 

g - érték : összenergia átbocsátás, a beeső napenergiának az a része százalékban kifejezve, amit az üvegszerkezet átereszt a beltér felé

LT - érték : fényáteresztés, az üvegszerkezeten keresztül az épületbe bejutó látható fény mennyisége százalékban kifejezve
 

Ajánlatot kérek