Üvegszerkezetek hőszigetelésének fokozása :Low-E bevonatos üvegek, Argon gáztöltés, háromrétegű üvegszerkezetek.

" />

Üvegtermékek gyártása és forgalmazása

glass

Fokozott hőszigetelés

Üvegszerkezetek hőszigetelésének fokozása :Low-E bevonatos üvegek, Argon gáztöltés, háromrétegű üvegszerkezetek.

A fokozott hőszigetelő üvegszerkezetek legfontosabb szerepe - nevéből is adódóan - az épületek hőszigetelésében van, így a mai építészetre jellemző fokozatos üvegfelület-növekedéssel az üvegezés általi hővédelem kiemelt szerepet kap. A hőszigetelő üvegek fizikai tulajdonságait tekintve tehát az egyik legfontosabb tényező a már korábban emített "Ug" - érték ( hőatbocsátási tényező, mértékegysége W/m2K ). Minél alacsonyabb ez az Ug-érték, annál jobb az üveg hőszigetelő képessége.
Energiamegtakarítási szempontból tehát a legfontosabb cél, hogy a lehető legnagyobb mértékű fényáteresztés mellett a legkevesebb hőmennyiség távozzon  az üvegszerkezeten. Az üvegszerkezetek hőszigetelő képességének javítása többféleképpen megvalósítható :

  • ún. Low-E bevonatos üvegek alkalmazásával,
  • a légrés feltöltése rossz hővezetési tulajdonságú nemesgázzal pl. Argon,
  • háromrétegű üvegszekezetek alkalmazásával
  • illetve a fent felsoroltak kombinációjával.


Low-E (lágyfém-bevonat)  bevonatos üvegek :

A lágybevonatos üvegek vékony (nemes)fém-oxid réteggel bevont normál float üvegek, mely réteget a gyártási folyamat során hordanak fel az alapüveg felületére. A Low-E (Low-Emissivity = alacsony sugárzási érték ) elnevezés az alacsony sugárzási veszteséggel rendelkező bevonatokra utal. Ilyen üvegek pl.: ClimaGuard - termékcsalád
A fém-oxid réteg hatására a Low-E –s üvegek színe szemmel láthatóan eltér a víztiszta float üvegétől, azonban fényáteresztését tekintve szinte azonos termék, emellett jelentősen javítja annak hőszigetelő képességét.
A float üveg felületén található Low-E típusú bevonat azonban sérülékeny, nedvesség hatására oxidálódhat, így kétrétegű üvegezésnél a lágybevonat mindenképpen a szigetelő üveg légrés felőli oldalára kell kerüljön.

A korábban alkalmazott / 4 mm float - 16 mm légrés - 4 mm float / üvegszerkezetek Ug=2,9 W/m2K értékéhez képest az ClimaGuard Premium üveg alkalmazásával  /  4 mm float - 16 mm légrés - 4 mm low-e  / az összetétel Ug-értéke 1,4 W/m2K –re csökkenthető.

Argon – gáztöltés :

Abban az esetben, ha a két üveglap közti teret argon gázzal töltik ki, valamint speciális alacsony emissziós bevonatok alkalmazásával a hőszigetelő képesség tovább fokozható.
Így a 4 mm float - 16 mm légrés Argonnal töltve - 4 mm Low-e üvegszerkezet Ug=1,0 W/m2K értékkel bír.
Hazánkban új nyílászárókba a fent említett üvegszerkezetet alkalmazzák leggyakrabban .

Háromrétegű üvegszerkezetek :

Az üvegszerkezet hőszigetelése tovább fokozható három üvegrétegből álló szigetelőüveggel, melynél a hőátbocsátási tényező - az első és harmadik üvegtáblán - Low-E típusú bevonat alkalmazásával, illetve argon gáztöltéssel akár Ug=0,5 W/m2K értékig csökkenthető.
Korábban beépítési szempontból problémát okozhatott a több üvegréteg hatására bekövetkező üvegvastagság-növekedés, azonban mára a nyílászáró profil gyártó cégek szinte mindegyike rendelkezik olyan rendszerekkel, melyek képesek ezt a megnövekedett vastagságot befogadni.

 

Jellemző üvegszerkezetek fontosabb paraméterei :
Összetétel Vastagság Fényáteresztés Ug ( W/m2K)
4 - 16 - 4 24 mm 83 % 2,8
4 - 16+Ar - 4 low-e 24 mm 80 % 1,0
4 low-e - 12+Ar - 4 - 12+Ar - 4 low-e 36 mm 71 % 0,7
4 low-e - 16+Ar - 4 - 16+Ar - 4 low-e 44 mm 71 % 0,6


 

Ajánlatot kérek