Üvegtermékek gyártása és forgalmazása

glass

Páralecsapódás

Fizikai jelenség : Páralecsapódás a hőszigetelő üvegszerkezet belső, vagy külső felületén (nem a légrésben) .

A szigetelőüveg belső oldali felületén történő páralecsapódás oka, hogy az üveg felületi hőmérséklete más épületszerkezeti részekhez viszonyítva alacsonyabb, így a belső üveg előtti síkban is alacsonyabb lesz a belső hőmérséklet. Alacsonyabb hőmérsékleten a levegő kisebb páramennyiséget tud felvenni, felvevőképességét a beltér páratartalma meghaladja, így az abszolút páramennyiség a beltér leghidegebb pontján, az üvegfelületen csapódik ki. A kondenzáció mérétke függ a beltér páratartalmától, illetve az üveg felületi hőmérsékletétől, mely jelenség a belső tér páratartalmának csökkentésével, valamint fokozott hőszigetelő üvegek illetve ún. meleg-perem alaklmazásával csökkenthető, megszüntethető.
A üvegszerkezet külső felületén jelentkező páralecsapódás abban az esetben fordulhat elő, ha a külső üvegfelület hőmérséklete sokkal alacsonyabb a külső hőmérsékletnél. A jelenséget befolyásolja a belső hőmérséklet, az üveg hőszigetelő képessége, illetőleg annak fekvése/elhelyezkedése. A jelenség leggyakrabban hajnalban fordulhat elő, gyakorlatilag a megfelelő hőszigetelés egyik ismertetőjele.

Amennyiben a páralecsapódás a légrésben (a szigetelőüveg két üveglapja között ) jelentkezik, abban az esetben gyártási hibáról beszélünk ( nem megfelelő peremzárás). A jelenség utólag nem javítható, az üvegszerkezet cseréje szükséges.